De optimale band is met stikstof gevuld

Een band van een wagen is meestal gevuld met lucht. Lucht bevat onder meer zuurstof, vocht en vuil. Dat zijn voor banden en velgen onvriendelijke bestanddelen. Sinds enkele jaren is er een alternatief voor lucht en dat is stikstof in de banden.

"Een band met 'gewone lucht' wordt al snel 5 tot 10 % zachter. Banden die op spanning zijn gaan vier maal zo lang mee en zorgen ervoor dat de rolweerstand optimaal blijft. Dat zorgt weer voor een laag brandstofgebruik waardoor u kan besparen op uw brandstof (3% tot 5%)."

Tevens zorgt het gebruik van stikstof in de banden ook voor verhoogde veiligheid op de weg. Zo is de kans op oververhitting van een band met de juiste spanning veel kleiner. Dat vermindert de kans op temperatuurstijgingen in de band en dus de kans op een klapband, ook bij hoge belasting van de banden. Een ander voordeel van stikstof boven lucht is dat er geen zuurstof en waterstof meer in de band komt. Daarmee behoort condensvorming in banden tot het verleden, wat dan weer roestvorming aan velgen voorkomt. Stikstof is reukloos, onbrandbaar, niet giftig en heeft een vlamdovend effect.